Na Remco Evenepoel heeft België met Julie De Wilde een 2e zilveren medaille op het WK wielrennen in de wacht gesleept. De Wilde kwam in de laatste kilometer machtig terug vanuit het peloton, maar de Amerikaanse Jastrab bleef net uit haar greep.

Bij de meisjes junioren vielen er deze keer niet zozeer druppels dan wel rensters her en der. Zo kregen we nog voor we in Harrogate aankwamen een enorme schifting. Onder meer Belgisch kampioene Scavone zou na zo'n val niet meer vooraan geraken.

Aanvallen waren schaars, maar die van de Française Kerbaol en de Chileense Soto Campos oogde wel veelbelovend. Pas op 3 kilometer van het einde moest Soto Campos als laatste plooien.

De laatste helling zorgde onrechtstreeks toch voor een schifting, toen de bocht bovenaan door heel wat meisjes iets te voorzichtig werd aangesneden. De Russin Garejeva, winnares van het tijdritgoud, trok ervandoor met Megan Jastrab.

De 2 leken rijp voor goud en zilver, maar pokerden iets te veel in de laatste rechte lijn. Een zoveelste val in de laatste bocht zorgde nog voor chaos in het peloton, maar vanuit die chaos stormde Julie De Wilde als een pijl uit een boog naar voren. Garejeva kon ze nog inhalen, maar Jastrab was net te veel gevraagd. Een knappe zilveren medaille, de 3e Belgische medaille ooit in deze categorie, al klopte De Wilde wel ontgoocheld op haar stuur na de finish. (VRT NWS/Sporza)